Ψάρι στη διάρκεια της εγκυμοσύνης για πιο έξυπνα παιδιά
Σύμφωνα με νέα βρετανική έρευνα, οι γυναίκες που τρώνε ψάρι στη διάρκεια της εγκυμοσύνης αποκτούν πιο έξυπνα παιδιά. Τα στοιχεία δείχνουν πως η αμερικανική οδηγία προς τις εγκύους να περιορίσουν την κατανάλωση ψαριού μήπως πάθουν δηλητηρίαση από τον υδράργυρο είναι εσφαλμένη, γιατί μπορεί έτσι να στερούνται και τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεται ο αναπτυσσόμενος εγκέφαλος των εμβρύων. Η έρευνα έγινε σε σχεδόν 9.000 βρετανικές οικογένειες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Παιδιά της δεκαετίας του 1990» του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ. Ο επικεφαλής της έρευνας Τζόζεφ Χίμπελν των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ και οι επιστήμονες του Μπρίστολ, μεταξύ των οποίων η καθηγήτρια Τζιν Γκόλντινγκ, συνέκριναν την ποσότητα ψαριού που κατανάλωναν έγκυες μητέρες με την ανάπτυξη των παιδιών τους ώς την ηλικία των 8 ετών. Οι μητέρες που έτρωγαν περισσότερα ψάρια και θαλασσινά απ΄ ό,τι προβλέπει η αμερικανική οδηγία (340 γρ. ή τρεις μερίδες την εβδομάδα) απέκτησαν παιδιά που τα κατάφεραν καλύτερα στα τεστ ανάπτυξης που μετρούν την κίνηση, την επικοινωνία και τις κοινωνικές δεξιότητες των νηπίων, είχαν θετικότερες κοινωνικές συμπεριφορές και ήταν λιγότερο πιθανό να έχουν χαμηλό λεκτικό δείκτη νοημοσύνης στην ηλικία των 8 ετών.

Τα ποσοστά.
Τα παιδιά των οποίων οι μητέρες δεν έτρωγαν ψάρι ήταν κατά 28% πιθανότερο να έχουν χαμηλές επικοινωνιακές δεξιότητες στην ηλικία των 18 μηνών, 35% πιθανότερο να έχουν κακό συντονισμό κινήσεων σε ηλικία τριάμισι ετών, 44% πιθανότερο να έχουν κακή κοινωνική συμπεριφορά στην ηλικία των επτά ετών και 48% πιθανότερο να έχουν σχετικά χαμηλό λεκτικό ΙQ στην ηλικία των οκτώ ετών συγκρινόμενα με παιδιά γυναικών οι οποίες έτρωγαν κατά την εγκυμοσύνη τους περισσότερο ψάρι απ΄ όσο προβλέπουν οι συστάσεις στις ΗΠΑ.

Τα ω-3 «γεννούν» παιδιά χωρίς τροφικές αλλεργίες
Η κατανάλωσή τους από τις εγκύους κάνει πιο διαπερατό το έντερο των βρεφών και πιο ισχυρό το ανοσοποιητικό τους σύστημα Οι μέλλουσες μητέρες μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο να φέρουν στον κόσμο παιδιά με τροφικές αλλεργίες εάν ακολουθούν μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά ψάρια και ξηρούς καρπούς. Τη σύσταση αυτή απευθύνουν στις εγκύους ειδικοί οι οποίοι ανακάλυψαν ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα που περιέχονται σε ψάρια όπως ο τόνος, ο σολομός και η σαρδέλα καθώς και σε ξηρούς καρπούς όπως τα καρύδια, τα φουντούκια και τα φιστίκια πεκάν κάνουν το έντερο των βρεφών να αναπτύσσεται με τρόπο ο οποίος ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημά τους. Οι ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Αγρονομικών Ερευνών (Ιnstitut National de la Recherche Agronomique, INRA) της Γαλλίας τονίζουν μάλιστα ότι σήμερα πολύ περισσότερα παιδιά σε σύγκριση με το παρελθόν αντιμετωπίζουν κίνδυνο τροφικών αλλεργιών εξαιτίας του ότι έχει μειωθεί σημαντικά η κατανάλωση πλούσιων σε ω-3 τροφών.
Πιο διαπερατό έντερο Σύμφωνα με τη μελέτη τους που διεξήχθη σε χοίρους και δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «Τhe Journal of Physiology» όταν οι μέλλουσες μητέρες κατανάλωναν τροφές που περιείχαν μια συγκεκριμένη ομάδα πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, τα τοιχώματα του εντέρου των παιδιών τους ήταν πιο εύκολα διαπερατά. Το γεγονός αυτό επέτρεπε σε περισσότερες ουσίες των τροφών καθώς και σε βακτήρια του εντέρου να περάσουν στην κυκλοφορία του αίματος με αποτέλεσμα να ενεργοποιείται το ανοσοποιητικό σύστημα των βρεφών ώστε να παραγάγει αντισώματα. Όπως εξήγησε η επικεφαλής της μελέτης δρ Γκαέλ Μπουντρί από το INRA «ανακαλύψαμε ότι μια συγκεκριμένη ομάδα πολυακόρεστων λιπαρών οξέων και συγκεκριμένα τα ω-3 λιπαρά οξέα, προκαλούν αλλαγές στην ανάπτυξη του εντέρου των βρεφών. Η ανάπτυξη του εντέρου επηρεάζει με τη σειρά της την ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος». Η ειδικός προσέθεσε ότι «τελικώς το ανοσοποιητικό σύστημα του βρέφους αναπτύσσεται και ωριμάζει ταχύτερα με αποτέλεσμα να μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης αλλεργιών».
Αποτελέσματα με ισχύ και στον άνθρωπο Μπορεί τα νέα αποτελέσματα να αφορούσαν χοίρους, ωστόσο, σύμφωνα με την ερευνήτρια τα συγκεκριμένα ζώα αποτελούν «πολύ καλά μοντέλα για τη μελέτη του ανθρώπινου εντέρου». Στο πλαίσιο της μελέτης παρακολουθήθηκαν θηλυκοί χοίροι που ήταν είτε σε στάδιο εγκυμοσύνης είτε θηλασμού των μικρών τους. Τα θηλυκά ζώα λάμβαναν μαζί με την τροφή τους συμπλήρωμα ελαίου λιναρόσπορου, πλούσιου σε ω-3, σε καθημερινή βάση. Όπως φάνηκε, η διαπερατότητα των τοιχωμάτων του εντέρου των μικρών τους ήταν πολύ μεγαλύτερη από εκείνη άλλων μικρών χοίρων των οποίων οι μητέρες δεν είχαν λάβει το συμπλήρωμα.

Tags:

Leave a Reply

1η Εβδομάδα Κύησης 2η Εβδομάδα Κύησης 2η εβδομάδα εγκυμοσύνης 3η Εβδομάδα Κύησης 3η εβδομάδα εγκυμοσύνης 4η Εβδομάδα Κύησης 4η εβδομάδα εγκυμοσύνης 5η Εβδομάδα Κύησης 5η εβδομάδα εγκυμοσύνης 6η Εβδομάδα Κύησης 6η εβδομάδα εγκυμοσύνης 39η Εβδομάδα Κύησης 39η εβδομάδα εγκυμοσύνης 40η Εβδομάδα Κύησης 40η εβδομάδα εγκυμοσύνης Sex & εγκυμοσύνη Βρέφη κι ομιλία Εγκυμοσύνη και Sex Η 1η εβδομάδα εγκυμοσύνης Σεξ και Εγκυμοσύνη έγκυος 1 εβδομάδα έγκυος 2 εβδομάδων έγκυος 3 εβδομάδων έγκυος 4 εβδομάδων έγκυος 5 εβδομάδων έγκυος 6 εβδομάδων έγκυος διαιτολόγιο έγκυος διατροφή αέρας βρέφος δίαιτα εγκυμοσύνη δεσμός με το βρέφος επικίνδυνη ουσία για έμβρυα επικίνδυνο χημικό για έμβρυα ζευγάρι θηλασμός κλάμα βρέφος ο κόσμος του βρέφους σας παιδί νέοι γονείς πριν μείνεις έγκυος προγεννητικός έλεγχος ρέψιμο στάδια τοκετού τι κάνω πριν μείνω έγκυος υγεία και θηλασμός