Σπερματέγχυση ή εξωσωματική

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι, ακόμα και τώρα που φθάνουμε το 2015, που μπερδεύουν την εξωσωματική με τη σπερματέγχυση. Στην πραγματικότητα δεν έχουν καμία σχέση, απλώς και στις δύο περιπτώσεις έχουμε την επέμβαση του γιατρού.Θα το εξηγήσουμε πολύ απλά, διότι, όπως ξέρετε όσες διαβάζετε τοsite, εδώ δεν είμαστε γιατροί ούτε αντικαθιστούμε τους γιατρούς, αλλά προσπαθούμε να κατανοήσουμε οτιδήποτε γύρω από την τεκνοποίηση με το ταπεινό μας το νου και ταυτόχρονα να προστατεύσουμε όλες τις φίλες και φίλους που μας διαβάζουν από κακοτοπιές. Στηνεξωσωματική η γονιμοποίηση γίνεται εκτός του σώματος (εξού και η λέξη εξω- σωματική), ενώ στη σπερματέγχυση γίνεται εντός του σώματος της γυναίκας. Και στις δύο περιπτώσεις δεν έχουμε ερωτική επαφή των συντρόφων.
Στην εξωσωματική παίρνουμε το ωάριο/ τα ωάρια από τη γυναίκα (με τη χρήση βελόνας και βεβαίως με μέθη) και τα σπερματοζωάρια από τον άντρα. Ο εμβρυολόγος θα πραγματοποιήσει τη γονιμοποίηση του ωαρίου από το σπερματοζωαρίου μέσα στο εργαστήριο και όταν το έμβρυο φθάσει σε συγκεκριμένο αριθμό κυττάρων θα μεταφερθεί στην υποψήφια μητέρα η οποία ελπίζει ότι θα εμφυτευτεί στη μήτρα της.
Στην περίπτωση της σπερματέγχυσης ο γιατρός παρακολουθεί τον κύκλο της γυναίκας και όταν γίνει ωορρηξία, παίρνει τα σπερματοζωάρια από το σύντροφο και τα εγχύνει εντός της μήτρας μ’ ένα εργαλείο που μοιάζει με τον κολποδιαστολέα που τοποθετείται, όταν κάνουμε τεστ Pap. Δύο λόγοι μπορεί να υπάρχουν, για να προχωρήσει ένα ζευγάρι σε σπερματεύγχυση: ασθενή σπερματοζωάρια ή εχθρική τραχηλική βλέννη στη γυναίκα.
Να ξεκινήσουμε με τα σπερματοζωάρια. Τα παράπονα που ακούω συχνά από τις γυναίκες είναι του τύπου «Με έβαλε να κάνω τόσες σπερματεγχύσεις, ενώ ήξερε ότι τα σπερματοζωάρια του άντρα μου δύσκολα θα γονιμοποιούσαν λόγω της χαμηλής κινητικότητας κ.τ.λ.». Αυτό που θα πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι και οι γιατροί δεν είναι θεοί. Επειδή πραγματικά η φύση έχει τεράστια δύναμη και έχουν δει πολλά τα ματάκια τους, δεν μπορούν να μη σας δώσουν ευκαιρία να συλλάβετε με σπερματέγχυση και στη συνέχεια αν χρειαστεί να περάσετε στην εξωσωματική. Θα μου πείτε όμως «Μα, είναι λεφτά, χαμένα λεφτά». Και έχετε δίκιο, είναι δύσκολες οι εποχές. Αν με ρωτούσατε τι θα έκανα εγώ, θα σας έλεγα ότι επειδή δεν είμαι άνθρωπος με μεγάλα ψυχικά αποθέματα, θα περνούσα κατευθείαν στην εξωσωματική. Ειδικά, αν ο γιατρός κρίνει ότι έχουμε ένα «κακό» σπέρμα ίσως δεν υπάρχει λόγος να παιδεύεται με σπερματεγχύσεις. Η απόφαση, όμως, είναι δική σας.
Γνωρίζω ότι μπορεί να μην έχετε ακούσει ξανά τον όρο «εχθρική τραχηλική βλέννη». Κι όμως υπάρχει και μπορείτε να κάνετε το Sims-Huhner τεστ, για να διαπιστώσετε αν έχετε τέτοια βλέννη. Υπάρχουν δηλαδή κάποιες γυναίκες που η βλέννη τους «σκοτώνει» τα σπερματοζωάρια και δεν τα αφήνει να επιβιώσουν. Αυτό συμβαίνει, διότι για κάποιους λόγους η τραχηλική βλέννη αντιμετωπίζει τα σπερματοζωάρια σαν ιούς ή βακτήρια και τα μάχεται.
Τα τελευταία χρόνια, κάποιοι γιατροί υποστηρίζουν ότι η σπερματέγχυση και εξωσωματική μπορεί να βοηθήσει σε περιπτώσεις που έχουμε ύπαρξη μικροβίου στα σπερματοζωάρια του άνδρα, το οποίο δυστυχώς δεν μπορεί να θεραπευτεί. Πριν γίνει η σπερματέγχυση ή η εξωσωματική τα σπερματοζωάρια του άντρα επεξεργάζονται, «καθαρίζονται» και έτσι δίνει ελπίδες στα ζευγάρια που υποφέρουν από μικροβιακή λοίμωξη και χρόνιες προστατίτιδες να αποκτήσουν παιδάκι.
Όπως βλέπετε, η επιστήμη είναι ψηλά, πολύ ψηλά… Τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσει ένα ζευγάρι πολλά, αλλά δεν πτοούμαστε. Ελπίζουμε ότι με τη βοήθεια της επιστήμης και του Θεού θα γίνουμε γονείς, όπως και να ‘χει… Αυτό που πραγματικά χρειάζεται είναι η αγάπη στο ζευγάρι, ο σεβασμός και η στήριξη που προσφέρει ο ένας στον άλλο…
πηγές φωτογραφιών: fertilitycrete.gr, healthview.gr, babyzone.com

Leave a Reply

1η Εβδομάδα Κύησης 2η Εβδομάδα Κύησης 2η εβδομάδα εγκυμοσύνης 3η Εβδομάδα Κύησης 3η εβδομάδα εγκυμοσύνης 4η Εβδομάδα Κύησης 4η εβδομάδα εγκυμοσύνης 5η Εβδομάδα Κύησης 5η εβδομάδα εγκυμοσύνης 6η Εβδομάδα Κύησης 6η εβδομάδα εγκυμοσύνης 39η Εβδομάδα Κύησης 39η εβδομάδα εγκυμοσύνης 40η Εβδομάδα Κύησης 40η εβδομάδα εγκυμοσύνης Sex & εγκυμοσύνη Βρέφη κι ομιλία Εγκυμοσύνη και Sex Η 1η εβδομάδα εγκυμοσύνης Σεξ και Εγκυμοσύνη έγκυος 1 εβδομάδα έγκυος 2 εβδομάδων έγκυος 3 εβδομάδων έγκυος 4 εβδομάδων έγκυος 5 εβδομάδων έγκυος 6 εβδομάδων έγκυος διαιτολόγιο έγκυος διατροφή αέρας βρέφος δίαιτα εγκυμοσύνη δεσμός με το βρέφος επικίνδυνη ουσία για έμβρυα επικίνδυνο χημικό για έμβρυα ζευγάρι θηλασμός κλάμα βρέφος ο κόσμος του βρέφους σας παιδί νέοι γονείς πριν μείνεις έγκυος προγεννητικός έλεγχος ρέψιμο στάδια τοκετού τι κάνω πριν μείνω έγκυος υγεία και θηλασμός