Εβδομαδα 16: Ωρα για το υπερηχογραφημαΗ ανάπτυξη του εμβρύου κατά τη 16η εβδομάδα της εγκυμοσύνης.

Τις τελευταίες τρεις βδομάδες το μαγικό σας μωρό κατάφερε να προσθέσει άλλα 5 εκατοστά μήκος (σύνολο 11,5 εκ περίπου)και ζυγίζει 100 γραμμάρια! Μαντέψτε! Το κεφαλάκι του δεν είναι πια τόσο μεγάλο. Η αναλογία κεφάλι με σώμα του μωρού σας αρχίζει να εξομαλύνεται, καθώς το υπόλοιπό του σώμα, συμπεριλαμβανομένου χεριών και ποδιών καλύπτουν σιγά- σιγά τη διαφορά.

Μια από τις στιγμές που περιμένετε πως και πως στην εγκυμοσύνη είναι οι εμβρυϊκές κινήσεις, η πρώτη φορά που αδιαμφισβήτητα αισθάνεστε το μωρό σας να κουνιέται μέσα σας.

Σε μερικούς πολιτισμούς η γυναίκα δεν θεωρείται έγκυος ώσπου να νιώσει αυτή τη κίνηση.

Κάποιες γυναίκες ισχυρίζονται πως ξεκινάνε να το νιώθουν μόλις από τη 14η βδομάδα. Άλλες γυναίκες πάλι γελάνε με το γεγονός πως οι πρώτες λατρεύουν και χαϊδεύουν τα αέριά τους, που γουργουρίζουν στο έντερό τους.

Γενικά, είναι ασφαλές να πούμε πως γύρω στην 18η με 20η βδομάδα, όλες οι γυναίκες θα βιώσουν την κίνηση του μωρού τους στην κοιλιά τους και τότε σίγουρα δεν θα είναι ψευδαίσθηση που προκαλούν τα αέρια του εντέρου.

Τα γλυκά φτερουγίσματα θα εξελιχθούν σε σκουντήματα, σπρωξίματα ακόμα κι επώδυνες κλωτσιές καθώς ο μικρός σας χορευτής/ια μεγαλώνει σε μέγεθος και ψάχνει τρόπους να τεντωθεί στα ολοένα και πιο περιορισμένα εδάφη του.

Αν κάνετε το υπερηχογράφημα για την αναγνώριση του φύλλου, όπως συνιστούν να γίνεται αυτή τη περίοδο οι περισσότεροι γιατροί, θα μπορέσετε να δείτε το μικρό σας να πιπιλάει το δάχτυλό του, όπως και τις απαραίτητες αποδείξεις για το αν θα φέρετε στον κόσμο ένα κύριο ή μια κυρία.

Και πως είναι η μαμά;

Λοιπόν, πιάστε μια καρέκλα, καθίστε κάτω, πάρτε μια βαθιά ανάσα και συγκεντρωθείτε. Ήρθε η ώρα να συζητήσουμε τα σοβαρά ιατρικά θέματα.

Οι υπέρηχοι είναι μια κοινή χαμηλού κινδύνου διαδικασία, που συνήθως γίνεται πολλές φορές κατά τη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης.

Χρησιμοποιώντας το υπερηχογράφημα, ένας εκπαιδευμένος ειδικός, μετράει και παρακολουθεί την ανάπτυξη του μωρού σας και δύναται να εντοπίσει σωματικά ελαττώματα και προβλήματα.

Αν όλα πάνε καλά στο υπερηχογράφημα, οι γιατροί συνιστούν αυτόματα την Εξέταση Πολλαπλών Δεικτών (MMT ή Τριπλό Τεστ).

Αυτή η πολύ κοινή διαδικασία ελέγχει το αίμα σας(όχι του μωρού σας) για συγκεκριμένα επίπεδα πρωτεϊνών κι ορμονών και για οποιοδήποτε πιθανό γενετικό πρόβλημα. Πριν αρχίσετε να φοβάστε και να αγχώνεστε, σαν ενημερώνουμε πως ακόμα κι αν βγει θετική κάποια από τις εξετάσεις, δεν σημαίνει πως το μικρό σας έχει πρόβλημα.

Στη πραγματικότητα μόνο το 3-5 % των γυναικών παρουσιάζει θετικά αποτελέσματα, κι από αυτές τις γυναίκες μόλις το 10% έχει κάποια ουσιαστική επιπλοκή.

Με άλλα λόγια, το 90 % των γυναικών που έχουν θετικά αποτελέσματα στις εξετάσεις του MMT, στην ουσία είναι ψευδώς θετικά.

Η γενικότερη εικόνα: το MMT βοηθάει το 10% των γυναικών να αντιμετωπίσουν την τρομακτική πραγματικότητα ότι κάτι δεν είναι φυσιολογικό στην εγκυμοσύνη τους, ενώ προκαλεί τεράστια αδικαιολόγητη σύγχυση στο υπόλοιπο 90%.

Προφανώς, ένα θετικό αποτέλεσμα στο MMT σημαίνει πως ο γιατρός σας θα σας προτείνει παραπάνω εξετάσεις, όπως η πολύ χειρότερη και πολύ επεμβατική αμνιοκέντηση(όπου μπαίνει μια τεράστια βελόνα στη μήτρα σας) και περισσότερα υπερηχογραφήματα.

Να θυμάστε: Αυτή είναι η δική σας εγκυμοσύνη. Εσείς παίρνετε τις αποφάσεις. Αν δεν θέλετε να υποστείτε όλο αυτό το στρες, μπορείτε να μην κάνετε την εξέταση. Είναι δικαίωμά σας.

Όμως πρέπει να ζυγίσετε σωστά τα ρίσκα. Η εξέταση αίματος ΟΝΤΩΣ εντοπίζει ανωμαλίες στο νευρικό σωλήνα και το σύνδρομο Down, όταν δεν κάνει λάθος. (που σχεδόν πάντα κάνει λάθος)

Για τις γυναίκες άνω των 35 ετών, οι γιατροί συστήνουν έντονα αυτή την εξέταση, καθώς το σύνδρομο Down είναι πιο πιθανό στις γυναίκες άνω των 35, και 10% ακόμα πιο πιθανό σε εκείνες άνω των 40.

Ανακεφαλαιώνοντας: το ΜΜΤ είναι μια απλή εξέταση αίματος που δίνει στο 90% των περιπτώσεων ψευδώς θετικά αποτελέσματα, που προκαλεί σοβαρό αλλά αδικαιολόγητο άγχος σε εκατομμύρια νεαρές γυναίκες, ενώ ταυτόχρονα ενημερώνει μια μικρή μειοψηφία γυναικών για την ύπαρξη και τη κατάσταση απροσδόκητων και σοβαρών προβλημάτων.

Δική σας είναι η εγκυμοσύνη και δική σας η απόφαση.

Tags: , ,

Leave a Reply

1η Εβδομάδα Κύησης 2η Εβδομάδα Κύησης 2η εβδομάδα εγκυμοσύνης 3η Εβδομάδα Κύησης 3η εβδομάδα εγκυμοσύνης 4η Εβδομάδα Κύησης 4η εβδομάδα εγκυμοσύνης 5η Εβδομάδα Κύησης 5η εβδομάδα εγκυμοσύνης 6η Εβδομάδα Κύησης 6η εβδομάδα εγκυμοσύνης 39η Εβδομάδα Κύησης 39η εβδομάδα εγκυμοσύνης 40η Εβδομάδα Κύησης 40η εβδομάδα εγκυμοσύνης Sex & εγκυμοσύνη Βρέφη κι ομιλία Εγκυμοσύνη και Sex Η 1η εβδομάδα εγκυμοσύνης Σεξ και Εγκυμοσύνη έγκυος 1 εβδομάδα έγκυος 2 εβδομάδων έγκυος 3 εβδομάδων έγκυος 4 εβδομάδων έγκυος 5 εβδομάδων έγκυος 6 εβδομάδων έγκυος διαιτολόγιο έγκυος διατροφή αέρας βρέφος δίαιτα εγκυμοσύνη δεσμός με το βρέφος επικίνδυνη ουσία για έμβρυα επικίνδυνο χημικό για έμβρυα ζευγάρι θηλασμός κλάμα βρέφος ο κόσμος του βρέφους σας παιδί νέοι γονείς πριν μείνεις έγκυος προγεννητικός έλεγχος ρέψιμο στάδια τοκετού τι κάνω πριν μείνω έγκυος υγεία και θηλασμός