Εβδομαδα 4: Το μωρο-αχλαδακι γινεται τοσοδουλα φωκια.

Η ανάπτυξη του εμβρύου κατά τη 4η εβδομάδα της εγκυμοσύνης.Μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας, η μυτερή και στρογγυλή άκρη του αχλαδένιου μωρού θα είναι πιο ξεκάθαρες και θα το κάνουν να μοιάζει με μια μικροσκοπική φώκια.

Παρόλο που το μωρό σας θα μοιάζει με ένα θαλάσσιο πλάσμα, χωρίς μάτια, αφτιά ή στόμα, οι πρώιμες φόρμες από αυτά που θα αποτελέσουν στο μέλλον τον λάρυγγα, το εσωτερικό του αφτιού του και τους φακοί των ματιών του, είναι ήδη παρούσες. Όμως, μπορούν να αναγνωριστούν μόνο από εκπαιδευμένους ειδικούς.

Την ίδια στιγμή, γύρω από το έμβρυό σας σχηματίζονται μικροσκοπικά εξογκώματα, τα οποία θα γίνουν τελικά τα χέρια, οι αγκώνες, τα δάχτυλα, τα πόδια, τα γόνατα και τα δάχτυλα των ποδιών του, που τώρα έχουν τη μορφή μιας τέλειας μινιατούρας.

Τέλος, το μαγικό σας θαλάσσιο πλάσμα, θα αποκτήσει μια μικρή ουρίτσα στο τέλος της εβδομάδας! Μην ανησυχείτε, είναι απλά η άκρη της αναπτυσσόμενης σπονδυλικής του στήλης, η οποία στο τέλος θα υποχωρήσει στο κάτω μέρος της πλάτης του.

Μια μικροσκοπική φωτογραφία θα αποκαλύψει, αυτό που φαίνεται να είναι ο σπόνδυλός του, συμπληρώνοντας τη σπονδυλική στήλη και την ουρίτσα. Αν κι ακόμα δεν είναι κόκαλα, αποτελούν τους «σπόρους των κοκάλων», εκείνους που θα σχηματίσουν τους σπόνδυλους, τα πλευρά και το στέρνο του μωρού σας.

Και πως είναι η μαμά;

Ποιος είναι κουρασμένος και δύστροπος; Απλά κοιτάξτε στον καθρέφτη! Οι περισσότερες γυναίκες αρχίζουν να αποδέχονται το γεγονός πως είναι έγκυες, κι αν δεν έχετε φτάσει κι εσείς σ’ αυτό το στάδιο, προς τα εκεί οδεύετε!

Τα πρώτα συμπτώματα της πρωινής αδιαθεσίας ξεκινούν συνήθως αυτή τη περίοδο. Τα όχι τόσο ευχάριστα συμπτώματά της είναι οι ναυτίες κι οι εμετοί. Παρόλο που, τις περισσότερες φορές, ξεκινάει το πρωί κι εξασθενεί στα μέσα της ημέρας, η αδιαθεσία μπορεί να παρουσιαστεί οποιαδήποτε στιγμή, μέρα και νύχτα, οπότε θα κάνετε συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα σας όλη τη μέρα.

Γενικά, οι περισσότερες γυναίκες εμφανίζουν τις αδιαθεσίες την 6η εβδομάδα, αλλά δεν βλάπτει να γνωρίζετε τι σας περιμένει.

Οι αδιαθεσίες οφείλονται στις διάφορες αλλαγές που λαμβάνουν χώρα στο σώμα σας. Αρχικά, εκκρίνετε σημαντικά μεγαλύτερες ποσότητες οιστρογόνων και προγεστερόνης απ’ ότι έχετε συνηθίσει, γεγονός που επιβραδύνει πάρα πολύ την χώνεψη, και κατά συνέπεια μεγιστοποιείται η απορρόφηση θρεπτικών ουσιών  στο αίμα σας. Ανάλογα με το είδος του φαγητού που τρώτε, η επιβραδυμένη χώνεψη μπορεί να προκαλέσει ναυτία κι εμετό.

Επίσης, το στομάχι σας είναι πολύ πιο ευαίσθητο και μερικοί γιατροί πιστεύουν πως αυτή η ευαισθησία είναι πιθανότατα ο κύριος λόγος για τις αδιαθεσίες: συμβαίνει για να καθαρίσει το σύστημά σας από οποιοδήποτε τοξικό υποπροϊόν φαγητού, το οποίο μπορεί να είναι εντάξει για ένα ενήλικο στομάχι, αλλά πιθανώς θα προκαλέσει σημαντικές ζημιές στο νέο-σχηματισμένο πεπτικό σωλήνα του μωρού σας καθώς και στα άλλα συστήματα του σώματός του. Αν σας βοηθάει, μπορείτε να δείτε τις πρωινές αδιαθεσίες σαν ένα καθαρισμό σώματος, που σας προσφέρει το μωρό σας.

Tags: , ,

Leave a Reply

1η Εβδομάδα Κύησης 2η Εβδομάδα Κύησης 2η εβδομάδα εγκυμοσύνης 3η Εβδομάδα Κύησης 3η εβδομάδα εγκυμοσύνης 4η Εβδομάδα Κύησης 4η εβδομάδα εγκυμοσύνης 5η Εβδομάδα Κύησης 5η εβδομάδα εγκυμοσύνης 6η Εβδομάδα Κύησης 6η εβδομάδα εγκυμοσύνης 39η Εβδομάδα Κύησης 39η εβδομάδα εγκυμοσύνης 40η Εβδομάδα Κύησης 40η εβδομάδα εγκυμοσύνης Sex & εγκυμοσύνη Βρέφη κι ομιλία Εγκυμοσύνη και Sex Η 1η εβδομάδα εγκυμοσύνης Σεξ και Εγκυμοσύνη έγκυος 1 εβδομάδα έγκυος 2 εβδομάδων έγκυος 3 εβδομάδων έγκυος 4 εβδομάδων έγκυος 5 εβδομάδων έγκυος 6 εβδομάδων έγκυος διαιτολόγιο έγκυος διατροφή αέρας βρέφος δίαιτα εγκυμοσύνη δεσμός με το βρέφος επικίνδυνη ουσία για έμβρυα επικίνδυνο χημικό για έμβρυα ζευγάρι θηλασμός κλάμα βρέφος ο κόσμος του βρέφους σας παιδί νέοι γονείς πριν μείνεις έγκυος προγεννητικός έλεγχος ρέψιμο στάδια τοκετού τι κάνω πριν μείνω έγκυος υγεία και θηλασμός