Εβδομαδα 18: Το λιπαρο μου γουρουνακιΗ ανάπτυξη του εμβρύου κατά τη 18η εβδομάδα της εγκυμοσύνης.

Το μικρό σας συνεχίζει να ψηλώνει! Έχει μπει σε ρυθμό και δεν σταματάει! Επίσης έχει καλυφθεί με μια λιπαρή ουσία, σαν κερί ή τυρί, που λέγεται εμβρυϊκό σμήγμα (vernix caseosa). Μπορεί να ακούγεται άσχημο, αλλά αυτό το μείγμα λιπαρών εκκρίσεων που καλύπτει το μικρό σας από το κεφάλι μέχρι τα πόδια, προστατεύει το λεπτό σαν χαρτί δέρμα του από μώλωπες, εκδορές και το σκάσιμο που προκαλείται από την έκθεση στο αμνιακό υγρό.

Κι επίσης βοηθάει τη στιγμή της γέννας. Θυμηθείτε πως πρέπει να βγει κάτι με μέγεθος καρπουζιού από ένα σημείο με μέγεθος σταφυλιού. Το μικρό λιπαρό γουρουνάκι σας, θα δυσκολεύονταν πολύ περισσότερο να περάσει το γενετικό σωλήνα, αν δεν είχε το vernix caseosa.

Και πως είναι η μαμά;

Η αναπνοή σας γίνεται λίγο πιο δύσκολη, καθώς ο μικρός κάτοικος της μήτρας σας πιέζει τους πνεύμονές σας.. και δεν έχουμε φτάσει ακόμα στα μισά της εγκυμοσύνης! Οι ομορφιές της μητρότητας ξεκινούν..

Να μην ξεχνάτε, πως καθώς το σώμα σας βάζει βάρος, παράγει περισσότερο αίμα (και για τους δυο σας) και μειώνει την αρτηριακή σας πίεση. Έτσι, αν σηκωθείτε απότομα, ή κουνηθείτε γρήγορα, μπορεί να έχει σαν συνέπεια ζαλάδες.

Αν παρουσιάζετε συχνές ζαλάδες, ίσως έχετε προβλήματα με την αρτηριακή σας πίεση, και θα πρέπει να συμβουλευτείτε αμέσως τον γιατρό σας.

Ένα ακόμα υπέροχο σύμπτωμα: τώρα παράγετε περισσότερη μελανίνη (την ουσία που σας κάνει το χρώμα που είστε) γεγονός που μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση σκούρων κηλίδων σε διάφορα σημεία του σώματός σας. Μην ανησυχείτε όμως, θα εξαφανιστούν μετά τη γέννα.

Έφτασε η ώρα που περιμένατε, θα αισθανθείτε το μωρό σας να κλωτσάει. Οι κλωτσιές όμως δεν θα είναι και τόσο χαριτωμένες την ώρα που κοιμάστε. Ο μικρός σας χορευτής/ια θα νανουρίζεται από όλες τις κινήσεις σας καθώς βιώνετε τη μέρα σας, αλλά μόλις φτάνει η νύχτα, πιστεύει πως ήρθε η ώρα να αρχίσει το χορό, αφού η μαμά είναι ήσυχη και βαρετή!

Δείτε το όμως πιο χαλαρά, αυτό δεν θα είναι τίποτα σε σχέση με τις άγρυπνες νύχτες που έχετε μπροστά σας, όταν θα σας ξυπνάει με το κλάμα του. Ναι αγαπητές μου, τα μωρά δεν κοιμούνται τα βράδια.

Tags: , ,

Leave a Reply

1η Εβδομάδα Κύησης 2η Εβδομάδα Κύησης 2η εβδομάδα εγκυμοσύνης 3η Εβδομάδα Κύησης 3η εβδομάδα εγκυμοσύνης 4η Εβδομάδα Κύησης 4η εβδομάδα εγκυμοσύνης 5η Εβδομάδα Κύησης 5η εβδομάδα εγκυμοσύνης 6η Εβδομάδα Κύησης 6η εβδομάδα εγκυμοσύνης 39η Εβδομάδα Κύησης 39η εβδομάδα εγκυμοσύνης 40η Εβδομάδα Κύησης 40η εβδομάδα εγκυμοσύνης Sex & εγκυμοσύνη Βρέφη κι ομιλία Εγκυμοσύνη και Sex Η 1η εβδομάδα εγκυμοσύνης Σεξ και Εγκυμοσύνη έγκυος 1 εβδομάδα έγκυος 2 εβδομάδων έγκυος 3 εβδομάδων έγκυος 4 εβδομάδων έγκυος 5 εβδομάδων έγκυος 6 εβδομάδων έγκυος διαιτολόγιο έγκυος διατροφή αέρας βρέφος δίαιτα εγκυμοσύνη δεσμός με το βρέφος επικίνδυνη ουσία για έμβρυα επικίνδυνο χημικό για έμβρυα ζευγάρι θηλασμός κλάμα βρέφος ο κόσμος του βρέφους σας παιδί νέοι γονείς πριν μείνεις έγκυος προγεννητικός έλεγχος ρέψιμο στάδια τοκετού τι κάνω πριν μείνω έγκυος υγεία και θηλασμός