Εβδομαδα 11: Τοσο χαριτωμενο!Η ανάπτυξη του εμβρύου κατά τη 11η εβδομάδα της εγκυμοσύνης.

Το μωρό σας τώρα είναι στο μέγεθος ενός δαμάσκηνου! Ναι, μπορείτε να πάτε στην κουζίνα και να βάλετε ένα στο χέρι σας, για να θαυμάσετε τη μορφή ζωής που μεγαλώνει μέσα σας.

Το αγαπημένο παιχνίδι του μωρού σας είναι να εξερευνά το πρόσωπό του κι ιδιαίτερα το στόμα του.

Αυτό όχι μόνο βελτιώνει τον εθελοντικό συντονισμό των μυών των άκρων του, αλλά αρχίζει να εκπαιδεύει τα νεύρα των χεριών του στις νέο-αποκτήσαντες αισθήσεις που μπορεί πια να βιώνει, γιατί οι παλάμες του είναι ικανές πια να νιώσουν!

Η εντατική εξερεύνηση του προσώπου του κατατοπίζει τα νεύρα του προσώπου, θέτοντας τις βάσεις για μια ζωή γεμάτη λεπτές αισθήσεις, από το φιλί μέχρι το φτύσιμο!

Η τελευταία ενδιαφέρουσα εξέλιξη του εμβρύου γι’ αυτήν την εβδομάδα είναι το νεοαποκτηθέν αντανακλαστικό της κατάποσης κι η αρχή της αίσθησης της όσφρησης, η οποία αν συνδυαστεί με την ωρίμανση της γεύσης, θα προσφέρει στο μωρό σας τις πρώτες αντίστοιχες εμπειρίες μέσα στην μήτρα σας.

Όλοι αναρωτιόμαστε πώς να μυρίζει μια μήτρα, μάλλον κάτι οικείο και ζεστό, σαν φρεσκοψημένα κουλουράκια.

Και πως είναι η μαμά;

Αν βιώνεται ακόμα τις αμφίβολες χαρές της αδιαθεσίας, λογικά θα υποχωρήσει στο βαθμό που δεν θα υπάρχει πια, μέχρι το τέλος αυτής της βδομάδας.

Αν η ναυτία σας δεν υποχωρεί, μάλλον ανήκετε στο άτυχο 1% που πάσχει από την Υπερέμεση της Κυήσεως, που σημαίνει πως οι εμετοί δεν θα σταματήσουν μέχρι να γεννήσετε.

Για τις υπόλοιπες που έχουν απαλλαχτεί από τις ναυτίες, ο πλακούντας σας, που συνεχίζει να αναπτύσσεται, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη της Υπόφυσης του μωρού σας, σας αλαφρύνει από το φορτίο παραγωγής ορμονών και σας επιτρέπει να συγκεντρωθείτε στο γεγονός ότι μπαίνετε στο δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης σας(την περίοδο που θα πρηστείτε εντελώς).

Σ’ αυτό το σημείο, πρέπει ήδη να κάνετε συνειδητή προσπάθεια να αυξήσετε σταδιακά την κατανάλωση υγιεινών και πλούσιων σε βιταμίνες τροφών. Προσοχή όμως, αυτό δεν σημαίνει πως η ζωή σας έγινε ένας μεγάλος μπουφές!

Στην πραγματικότητα συμβαίνει το αντίθετο, τώρα πρέπει να σνομπάρετε αρκετά φαγητά κι οι τροφές που επιλέγετε να είναι οι πιο καθαρές, οι πιο αγνές κι υγιεινές.

Είναι πολύ απλό, αν δεν είναι καλό για σας (όχι, το πρόχειρο κι επεξεργασμένο φαγητό δεν σας κάνει καλό, όσο νόστιμο κι αν είναι) δεν είναι καλό και για το μωρό σας!

Μια συμβουλή: αν πεινάτε μετά το φαγητό, μην φάτε παγωτό για επιδόρπιο. Προσπαθήστε να αποφύγετε τις μη θρεπτικές επιλογές, διαλέξτε μια χούφτα αμύγδαλα, που είναι γεμάτη πρωτεΐνες.

Κι αν δεν το έχετε καταλάβει ακόμα, η καλή διατροφή κι η άσκηση είναι ζωτικής σημασίας για την σωστή ανάπτυξη του μυαλού και του σώματος του παιδιού σας.

Τελευταίες σκέψεις γι’ αυτή τη βδομάδα, πάρτε το χρόνο σας και συγκεντρωθείτε στις αλληλεπιδράσεις του σώματός σας με το μωρό σας. Αυτό μπορεί να γίνει ακούγοντας χαλαρωτική μουσική, διαβάζοντας ωραία βιβλία και κάνοντας όμορφες σκέψεις, οτιδήποτε σας τονώνει διανοητικά, σας φτιάχνει τη διάθεση και κάνει την εγκυμοσύνη σας μια θετική εμπειρία.

Για παράδειγμα, μην βλέπετε ειδήσεις. Όσο πιο υγιές είναι τώρα το σώμα και το μυαλό σας τόσο πιο υγιές κι ευτυχισμένο θα είναι το παιδί σας, όταν βγει έξω στον κόσμο.

Tags: , ,

Leave a Reply

1η Εβδομάδα Κύησης 2η Εβδομάδα Κύησης 2η εβδομάδα εγκυμοσύνης 3η Εβδομάδα Κύησης 3η εβδομάδα εγκυμοσύνης 4η Εβδομάδα Κύησης 4η εβδομάδα εγκυμοσύνης 5η Εβδομάδα Κύησης 5η εβδομάδα εγκυμοσύνης 6η Εβδομάδα Κύησης 6η εβδομάδα εγκυμοσύνης 39η Εβδομάδα Κύησης 39η εβδομάδα εγκυμοσύνης 40η Εβδομάδα Κύησης 40η εβδομάδα εγκυμοσύνης Sex & εγκυμοσύνη Βρέφη κι ομιλία Εγκυμοσύνη και Sex Η 1η εβδομάδα εγκυμοσύνης Σεξ και Εγκυμοσύνη έγκυος 1 εβδομάδα έγκυος 2 εβδομάδων έγκυος 3 εβδομάδων έγκυος 4 εβδομάδων έγκυος 5 εβδομάδων έγκυος 6 εβδομάδων έγκυος διαιτολόγιο έγκυος διατροφή αέρας βρέφος δίαιτα εγκυμοσύνη δεσμός με το βρέφος επικίνδυνη ουσία για έμβρυα επικίνδυνο χημικό για έμβρυα ζευγάρι θηλασμός κλάμα βρέφος ο κόσμος του βρέφους σας παιδί νέοι γονείς πριν μείνεις έγκυος προγεννητικός έλεγχος ρέψιμο στάδια τοκετού τι κάνω πριν μείνω έγκυος υγεία και θηλασμός