Εβδομαδα 10: Κανει και κακακια…Η ανάπτυξη του εμβρύου κατά τη 10η εβδομάδα της εγκυμοσύνης.

Το υπέροχο μωρό σας μεγαλώνει όσο πιο γρήγορα γίνεται και σχεδόν διπλασίασε το μέγεθός του τις τελευταίες τρεις βδομάδες, και θα το κάνει πάλι μέσα στις επόμενες τρεις!

Ο μικρός σας πρωταθλητής/ια μπορεί να ζυγίζει μόλις 7 γραμμάρια, αλλά έχει συμπληρώσει το πιο βασικό στάδιο της ανάπτυξής του.

Αυτή τη βδομάδα, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία του Doppler μπορείτε να ακούσετε τους εμβρυακούς χτύπους της μικροσκοπική καρδούλας του (145- 165 παλμοί το λεπτό). Οι πιθανότητες αποβολής ελαττώνονται δραματικά όταν εντοπίζεται ο παλμός της καρδιάς, οπότε ηρεμίστε αν ανησυχούσατε. Δεν ήταν κι εύκολες αυτές οι 10 βδομάδες!

Οι ειδήσεις του πεπτικού του συστήματος είναι πως το μωρό σας μπορεί να ενεργηθεί. Διαθέτει πλέον ένα ενεργό πεπτικό σύστημα που είναι σε θέση να μετακινήσει το φαγητό μέχρι τα έντερά του. Επιπλέον, έχει ήδη αναπτύξει αντανακλαστικούς μηχανισμούς άμυνας για να προστατεύει τον εαυτό του!

Και πως είναι η μαμά;

Ο πλακούντας σας είναι επιτέλους έτοιμος να ξεκινήσει να χειρίζεται την παραγωγή ορμονών του μωρού σας, παίρνοντας έτσι ένα μεγάλο βάρος από τους ώμους σας.

Κι αυτό σημαίνει πως πρέπει να συνέρθετε και να αρχίσετε να φέρεστε σαν φυσιολογικός άνθρωπος. Η δικαιολογία «Συγνώμη, είμαι έγκυος κι ο πλακούντας μου δεν ξεκίνησε τη δουλειά του ακόμα» αφού έχετε φερθεί απαίσια στην ταμεία του σουπερ μάρκετ, δεν ισχύει πια.

Να θυμάστε πως αυτή είναι μια γενική κατευθυντήρια γραμμή κι αν συνεχίσετε να αισθάνεστε ναυτία και να έχετε κακή διάθεση για μερικές ακόμα εβδομάδες, μην συγχύζεστε! Η εγκυμοσύνη δεν είναι στάνταρ διαδικασία, αλλά ένα προσωπικό ταξίδι.

Παίρνετε αρκετές πρωτεΐνες; Οι πρωτεΐνες υπάρχουν στα φασόλια, στα προϊόντα σόγιας και στους ξηρούς καρπούς, όχι μόνο σε μια μεγάλη  μοσχαρίσια μπριζόλα! Αν κι αυτή δεν είναι κακή, αρκεί να μην είναι τεράστια και να μην έχει πολύ λίπος.

Ασκείστε καθόλου, ή έστω πηγαίνετε ένα καθημερινό περίπατο; Η καρδιά σας πρέπει να είναι δυνατή για τα επόμενα τρίμηνα, για να αποφύγετε  την Προεκλαμψία (επικίνδυνα υψηλή πίεση κατά την εγκυμοσύνη)

Παρόλο που το σώμα σας φαντάζει λίγο βαρετό τώρα, να περιμένετε μεγάλη αύξηση στο βάρος σας, καθώς θα βάζετε 0,5-1 κιλό τη βδομάδα. Προφανώς, μερικές γυναίκες θα πάρουν περισσότερα κιλά κι άλλες λιγότερα. Όπως και να’ χει, μην ανησυχήσετε αν είστε λίγο πάνω ή κάτω από το όριο.

ΝΑ ΑΝΗΣΥΧΗΣΕΤΕ αν δεν βάλετε καθόλου βάρος, ή αν χάνετε. Σ’ αυτή την περίπτωση μιλήστε αμέσως με τον γιατρό σας.

Θα ήταν καλή ιδέα να κρατάτε σημειώσεις με την διακύμανση του βάρους σας, για να βλέπετε αν τρέφεστε πολύ ή λίγο.

Tags: , ,

Leave a Reply

1η Εβδομάδα Κύησης 2η Εβδομάδα Κύησης 2η εβδομάδα εγκυμοσύνης 3η Εβδομάδα Κύησης 3η εβδομάδα εγκυμοσύνης 4η Εβδομάδα Κύησης 4η εβδομάδα εγκυμοσύνης 5η Εβδομάδα Κύησης 5η εβδομάδα εγκυμοσύνης 6η Εβδομάδα Κύησης 6η εβδομάδα εγκυμοσύνης 39η Εβδομάδα Κύησης 39η εβδομάδα εγκυμοσύνης 40η Εβδομάδα Κύησης 40η εβδομάδα εγκυμοσύνης Sex & εγκυμοσύνη Βρέφη κι ομιλία Εγκυμοσύνη και Sex Η 1η εβδομάδα εγκυμοσύνης Σεξ και Εγκυμοσύνη έγκυος 1 εβδομάδα έγκυος 2 εβδομάδων έγκυος 3 εβδομάδων έγκυος 4 εβδομάδων έγκυος 5 εβδομάδων έγκυος 6 εβδομάδων έγκυος διαιτολόγιο έγκυος διατροφή αέρας βρέφος δίαιτα εγκυμοσύνη δεσμός με το βρέφος επικίνδυνη ουσία για έμβρυα επικίνδυνο χημικό για έμβρυα ζευγάρι θηλασμός κλάμα βρέφος ο κόσμος του βρέφους σας παιδί νέοι γονείς πριν μείνεις έγκυος προγεννητικός έλεγχος ρέψιμο στάδια τοκετού τι κάνω πριν μείνω έγκυος υγεία και θηλασμός