ΕΒΔΟΜΑΔΑ 1: Η ΑΡΧΗ…

Η ανάπτυξη του εμβρύου κατά τη 1η εβδομάδα της εγκυμοσύνης.Οι τελευταίες μέρες ήταν πολύ σπουδαίες, παρόλο που δεν το έχετε καταλάβει ακόμα. Κάποια στιγμή 1,5- 3,5 εκατομμύρια σπέρματα στόχευσαν τις σάλπιγγες σας κι ένας ανώτερος μικρός σπόρος κατάφερε να χτυπήσει το στόχο. Το πλέον γονιμοποιημένο αυγό βρίσκεται αυτή τη στιγμή στις σάλπιγγες σας και συγχωνεύεται με το σπέρμα για να γίνει ένα ζυγωτό (ή ζηγώτης),  όπου η κυτταρική διαίρεση συμβαίνει με απίστευτα γρήγορους ρυθμούς.

Το μικρό σας ζυγωτό για τις επόμενες 7-10 ημέρες  θα διαιρείται και θα μεγαλώνει, καθώς θα ταξιδεύει προς τη μήτρα σας, όπου και θα κουρνιάσει στο ζεστό και πλούσιο σε αίμα τοίχωμα της μήτρας σας.

Κατά τη διαδικασία της εμφύτευσης, ορισμένες γυναίκες μπορεί να παρουσιάσουν μικρή αιμορραγία, οι οποία οφείλεται στην απόρριψη τμήματος ιστού από το τοίχωμα της μήτρας, στο σημείο της εμφύτευσης. Είναι απολύτως φυσιολογικό και δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας.  Όταν το μικρό ζυγωτό επιτέλους εμφυτεύεται, θεωρείται επίσημα μια «βλαστοκύστη» μεγέθους 0,1- 0,2 mm.

Με λίγα λόγια: Αυτή η εβδομάδα είναι η αρχή της ζωής του παιδιού σας.

Και πως είναι η μαμά;

Το σώμα σας ήδη αισθάνεται τη παρουσία του μικρού σας μωρού, κι έχει ξεκινήσει να παράγει πρωτεΐνη (Πρόωρος Παράγοντας Εγκυμοσύνης EPF), ένα είδος ανοσοκατασταλτικού, που αποτρέπει την απόρριψη του ζυγωτού από το σώμα σας. Επιπλέον, θα συνεχίσει να παράγει οιστρογόνα και προγεστερόνη, για να διακόψει την ωορρηξία.

Σ’ αυτό το σημείο δεν θα βιώσετε κάποιο άλλο σύμπτωμα της εγκυμοσύνης. Δεν θα αισθανθείτε ναυτίες από τόσο νωρίς, αλλά τα επίπεδα των ορμονών σας θα διακυμαίνονται πιο έντονα απ’ ότι έχετε βιώσει μέχρι τώρα κι οι άνθρωποι γύρω σας θα αρχίσουν να το παρατηρούν.

Αν σχεδιάζατε αυτή την εγκυμοσύνη παρακολουθώντας την βασική θερμοκρασία του σώματος σας τα πρωινά, θα παρατηρήσετε πως η θερμοκρασία σας παραμένει ανεβασμένη και μετά τη 16η μέρα της Ωχρινικής (Προεμμηνορροϊκής) σας Φάσης. Αυτό θα ‘ναι το πρώτο επαληθεύσιμο σημάδι πως είστε έγκυος!

Tags: , ,

Leave a Reply

1η Εβδομάδα Κύησης 2η Εβδομάδα Κύησης 2η εβδομάδα εγκυμοσύνης 3η Εβδομάδα Κύησης 3η εβδομάδα εγκυμοσύνης 4η Εβδομάδα Κύησης 4η εβδομάδα εγκυμοσύνης 5η Εβδομάδα Κύησης 5η εβδομάδα εγκυμοσύνης 6η Εβδομάδα Κύησης 6η εβδομάδα εγκυμοσύνης 39η Εβδομάδα Κύησης 39η εβδομάδα εγκυμοσύνης 40η Εβδομάδα Κύησης 40η εβδομάδα εγκυμοσύνης Sex & εγκυμοσύνη Βρέφη κι ομιλία Εγκυμοσύνη και Sex Η 1η εβδομάδα εγκυμοσύνης Σεξ και Εγκυμοσύνη έγκυος 1 εβδομάδα έγκυος 2 εβδομάδων έγκυος 3 εβδομάδων έγκυος 4 εβδομάδων έγκυος 5 εβδομάδων έγκυος 6 εβδομάδων έγκυος διαιτολόγιο έγκυος διατροφή αέρας βρέφος δίαιτα εγκυμοσύνη δεσμός με το βρέφος επικίνδυνη ουσία για έμβρυα επικίνδυνο χημικό για έμβρυα ζευγάρι θηλασμός κλάμα βρέφος ο κόσμος του βρέφους σας παιδί νέοι γονείς πριν μείνεις έγκυος προγεννητικός έλεγχος ρέψιμο στάδια τοκετού τι κάνω πριν μείνω έγκυος υγεία και θηλασμός