Εβδομαδα 3: Το μικροσκοπικο θαυματουργο αχλαδακι.
Η ανάπτυξη του εμβρύου κατά τη 3η εβδομάδα της εγκυμοσύνης.

Οι περισσότερες γυναίκες αγνοούν  το γεγονός, πως το σώμα τους είναι υπό την ομηρία μιας μικροσκοπικής μορφής ζωής, παρ’ όλες τις απίστευτα δυναμικές αλλαγές που συμβαίνουν μέσα τους.

Απλά φανταστείτε, το μωρό σας τώρα έχει το μέγεθος ενός σπόρου σουσαμιού! Γεγονός που σημαίνει τεράστια ανάπτυξη, αν σκεφτούμε πως δυο εβδομάδες πριν, ήταν μόλις ένα μικροσκοπικό σύνολο κυττάρων.

Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι πως το μωρό- σπόρος τώρα αποτελείται από τρία περίπλοκα στρώματα: το εκτόδερμα, μεσόδερμα και ενδόδερμα, τα οποία στο μέλλον θα εξελιχθούν στο νευρικό σύστημα, τα ζωτικά όργανα και τον σκελετό του μωρού σας αντίστοιχα.

Όσων αφορά την εμφάνιση, οι καταπατητές της μήτρας σας μοιάζουν με ένα πολύ μικρό αχλάδι, όπου το στρογγυλό μέρος του αχλαδιού θα γίνει αργότερα το κεφάλι του μωρού και το μυτερό η σπονδυλική του στήλη.

Χωρίς αμφιβολία, η πιο συναρπαστική εξέλιξη της εβδομάδας είναι κοντά στην 21η μέρα, όταν η καρδιά του μωρού σας θα αρχίσει να χτυπάει! Παρ’ όλα αυτά, οι κοιλότητες της καρδιάς και οι βαλβίδες δεν θα αναπτυχθούν πλήρως μέχρι περίπου την 8η εβδομάδα.

Και πως είναι η μαμά;

Πιθανώς θα έχετε τα ίδια συμπτώματα με τη προηγούμενη εβδομάδα: κούραση, πρησμένο στήθος και συχνοουρία, που είναι απόλυτα φυσιολογικά, όπως κι η εναλλαγή συμπτωμάτων κι ίσως η εξαφάνισή τους.

Αν έχετε δυσανεξία λακτόζης, ή είστε vegetarian (χορτοφάγοι), ή έχετε ιστορικό χρήσης ουσιών, ή χρόνιων ασθενειών, ή ανήκετε στη μειονότητα που περιμένει δίδυμα (ή περισσότερα!), έχετε ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη για υγιεινή διατροφή και προγεννητικές βιταμίνες για να αποτρέψετε τις διατροφικές ελλείψεις, στις οποίες θα είστε επιρρεπείς στην εγκυμοσύνη σας.

Το ασβέστιο είναι εξαιρετικά απαραίτητο στοιχείο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, και το σώμα σας θα το αφαιρέσει από τα κόκκαλα σας για να το δώσει στο μωρό σας, αν δεν υπάρχει αρκετή ποσότητα ασβεστίου στον οργανισμό σας. Αυτός είναι κι ένας από τους βασικούς λόγους που οι ηλικιωμένες γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στην οστεοπόρωση: απλά δεν είχαν αρκετό ασβέστιο όταν κυοφορούσαν.

Μερικές τροφές πλούσιες σε ασβέστιο είναι: το γιαούρτι, το λάχανο, οι σαρδέλες, τα αμύγδαλα, το τυρί cottage και τα τόφου.

Αν έχετε γατάκια, καλύτερα να αλλάζει κάποιος άλλος την άμμο τους. Αποφεύγοντας αυτήν την αγγαρεία θα αποτρέψετε και την απειροελάχιστη πιθανότητα που υπάρχει να κολλήσετε τοξοπλάσμωση. Το τοξόπλασμα είναι ένα σπάνιο παράσιτο που βρίσκεται στα περιττώματα των αιλουροειδών που τρέφονται με τρωκτικά. Μην ανησυχείτε όμως, δεν χρειάζεται να ξεφορτωθείτε τη γάτα σας. Επίσης, βεβαιωθείτε πως το κρέας που τρώτε είναι καλά μαγειρεμένο, τα φρούτα σας καλά πλυμένα, μείνετε μακριά από την άμμο των κατοικίδιων σας και να φοράτε πάντα γάντια αν θελήσετε να ασχοληθείτε με χώμα.

 

Tags: , ,

Leave a Reply

1η Εβδομάδα Κύησης 2η Εβδομάδα Κύησης 2η εβδομάδα εγκυμοσύνης 3η Εβδομάδα Κύησης 3η εβδομάδα εγκυμοσύνης 4η Εβδομάδα Κύησης 4η εβδομάδα εγκυμοσύνης 5η Εβδομάδα Κύησης 5η εβδομάδα εγκυμοσύνης 6η Εβδομάδα Κύησης 6η εβδομάδα εγκυμοσύνης 39η Εβδομάδα Κύησης 39η εβδομάδα εγκυμοσύνης 40η Εβδομάδα Κύησης 40η εβδομάδα εγκυμοσύνης Sex & εγκυμοσύνη Βρέφη κι ομιλία Εγκυμοσύνη και Sex Η 1η εβδομάδα εγκυμοσύνης Σεξ και Εγκυμοσύνη έγκυος 1 εβδομάδα έγκυος 2 εβδομάδων έγκυος 3 εβδομάδων έγκυος 4 εβδομάδων έγκυος 5 εβδομάδων έγκυος 6 εβδομάδων έγκυος διαιτολόγιο έγκυος διατροφή αέρας βρέφος δίαιτα εγκυμοσύνη δεσμός με το βρέφος επικίνδυνη ουσία για έμβρυα επικίνδυνο χημικό για έμβρυα ζευγάρι θηλασμός κλάμα βρέφος ο κόσμος του βρέφους σας παιδί νέοι γονείς πριν μείνεις έγκυος προγεννητικός έλεγχος ρέψιμο στάδια τοκετού τι κάνω πριν μείνω έγκυος υγεία και θηλασμός